13 Mayıs 2020 Çarşamba

Çin Halk Cumhuriyeti


Çin Halk Cumhuriyeti

Bu bölümde Çin ülkesi hakkında her şeyi ele alıyoruz: Çin'i çevreleyen ülkeler; tüm ana şehirler, havaalanları; üniversiteler; Çin ve Çin'in iklimini oluşturan insanlar.
İsim: Çin Halk Cumhuriyeti/ 中国 (zhōng guó)
Başkent: Pekin
Nüfus 1.375 milyon (2015 tahmini)
Yüzölçümü 9.597.000 km2
GSYİH 10.360 milyar ABD Doları (2014)
Tüm insanlığın 5'te 1'ine ev sahipliği yapan Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi ve Rusya ve Kanada'dan sonra karadaki üçüncü büyük ülkedir. Büyüklük olarak ABD ve Avrupa'nın biraz önünde. 33 idari bölgeye ayrılmıştır (22 il; 4 büyükşehir belediyesi; 5 özerk bölge ve 2 özel özerk bölge). Eyaletler haritası Çin'in eyaletlere coğrafi dağılımını göstermektedir. Coğrafi olarak Sarı ve Yangzi nehirleri, Çin halkının çoğu için sınırlar, su yolları ve su kaynakları görevi görür.

Çin'in İklimi

Çin, güney batısında yüksek dağları olan çok çeşitli bir ülkedir; kuzey ve kuzeybatıdaki kurak çöller; uzak güneybatıdaki tropikal yağmur ormanları ve kuzeydoğudaki kar alanları. İki büyük nehir hakimdir: kuzeydeki Sarı Nehir ve merkezdeki Yangzi, her ikisi de doğudan Doğu Çin Denizi'ne akar. Uzak güney tropikal tekdüzelikten uzak; kuzey ise sert, uzun, soğuk kışlara kadar iklimsel uçlara maruz kalmaktadır. Yağışların çoğu sıcak ve nemli yazlar boyunca doğu ve güneydoğu bölgelerine düşer.

Çin Halkı

Nüfus, Pekin'den (Hebei) Luoyang'a (Henan) Şanghay'a bir üçgen tarafından oluşturulan Güney Çin Ovası'nda en yoğundur. Bu ana üçgen alanın dışında Sichuan; Chongqing ve güney kıyıları da yoğun bir nüfusa sahiptir. 1830 gibi eski bir tarihte bile nüfus zaten 395 milyonda idi; 1982'de 1 milyarı geçti ve şimdi toplam nüfus 1.375 milyon. Çin her zaman diğer ülkelere kıyasla çok yoğun bir nüfusa sahipti ve zaman zaman dünya nüfusunun yaklaşık üçte birine ulaşmaktaydı. 1979'da oluşturulan tek çocuk politikası hızlı artışı durdurdu ve Çin'in nüfusu istikrar kazanıyor, birkaç yıl içinde Hindistan’ın kalabalık ülke olarak kabul edilmesi muhtemel. Erkeklerin kadınlara oranı 6/5'dir ve evlenemeyecek erkek sayısının fazlalığı hakkında endişeler vardır.
Han Çinliler sayı olarak baskın insanlardır, ancak sınır illerinde yerli halklar baskındır. Çin'in beş özerk bölgesi (Tibet; Xinjiang; Guangxi; Ningxia ve İç Moğolistan) bu alanlara merkezi kontrolün sınırlı rahatlamasını sağlar. Bir ülkeyi oluşturan insanlardır ve Çin’in kendi kültürel etkilerine katkıda bulunan şaşırtıcı sayıda azınlık halkları vardır.

Çin'in Komşuları

Çin'in toplam 14 komşu ülkeyle kara sınırı var. Çin'in komşularıyla olan ilişkilerinin tarihi, Çin'in kendisi hakkında çok şey ortaya koyuyor. Çin'in 14 komşu ülkesinin her birini detaylandırıyoruz. Japonya, Kore ve Tayvan, tarihsel olarak önemli komşular olarak öne çıkıyor ve Çin ile olan özel ilişkilerinin tarihini anlatıyoruz.

İnsan Yapımı Coğrafya

Tarihsel olarak Çin Seddi, Çin'in kuzey duvar ülkesini her şey kadar tanımlar, hatta Çin Ulusal Marşı'nda bile bahsedilir. Dünyanın en uzun kanalı olan Grand Canal, kuzey-güney yönünde uzanır ve doğuya doğru akarken önemli nehirleri ve şehirleri birbirine bağlar. Orta Asya ve Avrupa ile karadan temasa geçtikten sonra, malları doğal kapıdan Gansu'ya taşıyan Çin'e giden İpek Yolu'dur.

Jeoloji

Çin çok çeşitli bir jeolojiye sahiptir. Şu anda Çin'i oluşturan toprak, milyarlarca yıllık Dünya tarihinin kaynaşmış bir dizi tektonik plakadan oluşuyor. Çeşitli jeoloji, tarım, petrol, gaz ve geniş mineral yatakları için çok çeşitli toprak tipleri sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder