16 Mayıs 2020 Cumartesi

Çince karakterler



Çince karakterler

Eski metinlerde kullanılan arkaik karakterleri de dahil ederseniz, 7.000'den fazla Çince karakter var. Bu karakterler bir araya gelerek 'kelimeleri'  oluşturur. Çince'de yaklaşık 500.000 'kelime' vardır. Ancak günlük konuşmalarda 500 karakter yeterli ve gazete okumak için yaklaşık 2.000 karakter yeterli. Karakterlerin büyük çoğunluğu tek bir hece olarak konuşulur. Karakterler bir dizi sınıfta gelir, en sık ortaya çıkan antik küme antik resim yazılarıdır (ağaç; güneş; ağız; ben; sen; alan vb.). Bunların çoğu bir nesnenin tanımlanabilir resimsel temsilidir. Çince karakterlerin yaklaşık% 90'ı kompozittir, bir kısmı “radikal” ya da telaffuz sınıfını gösteren bölüm ve ona özel bir anlam veren diğer kısmı vardır. Böylece bir 'kalp' radikali bulunduğu hemen hemen tüm karakterin duygu ile ilgisi olduğunu ya da bir 'kadın' radikali bulunduğu kelimelerin karakterlerin kadın cinsiyeti ile ilgili olduğunu gösterir. Çince'de tanınmış 214 radikal var. Karakterlerdeki tarih ve semboller hakkında daha fazla bilgi için piktograflara bakın.

Bir karakter sınıfı biraz daha az yardımcıdır, bu durumda radikal sadece telaffuzunu ifade etmez. Zamanla bu karakterler  ses bağlantısını kaybetmiş olabilir ve öğrenilmeleri gerekir. Kısmen Çince'deki homophoneların sayısı nedeniyle (beş ton arasında 'shi'  için 50'den fazla anlam vardır), tek bir karakterin kendi başına anlaşılması nadiren görülür. Anlamı genelde bağlam açık bir şekilde ortaya koyacaktır (örneğin, 10 sayısı sayısal bir bağlamda olacağı için shi) veya daha genel olarak başka bir karakterle kombinasyon halinde. Genellikle iki karakter birbirlerini güçlendirmek için birleşir, çünkü ikisi de aşağı yukarı aynıdır. Bir örnek 'pengyou', péng karakteri arkadaş anlamına gelir ve yǒu da arkadaş anlamına gelir ve ikisini bir araya getirmek 朋友 péng yǒu açık bir şekilde 'arkadaş' anlamına gelir.

Fonetik olmayan bir dilin dezavantajı, bir karakteri söylediğini duyduğunuzda nasıl yazacağınızı tahmin edememenizdir; tersine sadece bir karakteri görmek onu yüksek sesle okumanıza yetmez. Bu tür bir dilin merkezi olarak kontrol edilmesi gerekir, çünkü yeni karakterlerin nasıl yazılacağı ve söyleneceği konusunda anlaşmaya varılmalıdır.

Bilmediğiniz bir karakter görürseniz, onu sözlükte aramak zor bir iştir. İlk önce yapısını analiz etmeniz ve radikal kısmı tanımlamanız gerekir. Bu genellikle ana parçanın solunda veya üstünde olur, ancak her zaman değil. Sözlük, radikalleri ve karakterleri yazmak için kullanılan kontur sayısına göre sıralar. Fırçanın bir darbesi birden fazla "satır" oluşturabilir, bu nedenle karakterlerin nasıl yazıldığını öğrenmek için bir başlangıç ​​noktası olmalıdır. Bir kez tanımlandıktan sonra sözlükteki radikal parçaya bakıyorsunuz ve bu da sizi, kalan parçayı yapmak için kullanılan vuruş sayısına göre sıralanan radikali kullanan tüm karakterlerin bir listesine götürüyor. Sözlük daha sonra sizi pinyin tarafından sıralanmış sözlüğün gövdesindeki karakterin anlamını açıklayan bir sayfaya götürür. Pinyini de biliyorsanız, pinyin sesinin sırasına göre aramak daha kolaydır. Bu işlem, kitaplarda ve dergilerde basılı karakterleri aramak içindir, İnternet'teki her şey artık bir bilgisayar tarafından çok daha kolay bir şekilde yapılabilir, örneğin Vikisözlük veya başka bir sözlük kullanılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder