21 Mayıs 2020 Perşembe

Çince Konuşma


Çince Konuşma

Çin'in büyük hazinesinin birazını anlamak için Çin dilini anlamak gerekir. Çince ülkenin daha derin bir takdirini açar. Binlerce yıldır sürekli kullanımda olan dil büyük bir kültür hazinesidir; bu bağlamda, sadece eski Yunanca Çinceyle rekabet edebilir. Bu bölümde karakterlere, bazı temel kelimelere, nasıl yazıldıklarına ve şiirlere bakıyoruz. Çin atasözlerinin kapsamlı bir koleksiyonu var. Eski dil primerleri: yüz isim, bin karakter klasik ve üç karakter klasik dahildir.

Çince ile ilgili mitler

Dilde yeni olanlar için uzun süredir devam eden efsaneler anlatılırç

1)Çince çok zor bir dildir. Bazı şeyler zor görünse de, diğer tüm diller kadar kolay Çince de kolaydır.

2)Her karakter bir 'kelimedir'. Bu genellikle böyle değildir, Çince'de tek bir İngilizce kelimenin çevirisi olarak genellikle iki veya üç karakter gereklidir.

3)Yazılı dil semboliktir ve fonetik değildir. Bu genel olarak doğru değildir, çoğu karakter, karakterlerin nasıl telaffuz edilmesi gerektiğine dair ipuçları içerir.

4)Çince tam bir dilbilgisine sahip değildir. Her ne kadar Çinlilerin diğer birçok dilde yaptığı gibi herhangi bir çekim veya gerginliği olmamasına rağmen, özel 'parçacıklar' ve gramer yapılarının kullanımından daha fazla telafi edilir.

5)'Pinyin' Çince'yi akıcı bir şekilde konuşmak için kullanılabilir. Çince'de ünlüler ve ünsüzler için kullanılan sesler, İngilizce'de kullanılan 'Latin' biçimleriyle biraz örtüşüyor; bazıları benzerdir; diğerleri tamamen farklıdır ve yeni sesler olarak öğrenilmelidir. Bir İngilizce konuşmacının Çin'de bu yeni seslerin nasıl anlaşılacağını öğrenmesi gerekiyor.

 

Çince Konuşmak

Aynı yazılı formun farklı şekillerde konuşulmasına izin veren birçok Çince konuşma çeşidi vardır. Bu önemli özellik, Çin'in farklı yerlerinden gelen insanların kendilerini konuşmaktan ziyade yazı ile anlamasını sağlar.

Yaygın kullanımdaki diğer Çin dilleri arasında Wu (Zhejiang) 77 milyon; Kantonca olarak da bilinen Yue (Guangdong / Guangxi / Overseas); Min (Fujian / Guangdong / Tayvan) 60 milyon; Jin (Shaanxi / Shanxi / İç Moğolistan) 45 milyon; Xiang (Hunan) 36 milyon; Hakka (Guangdong / Yurtdışı) 31 milyon; Gan (Jiangxi) 30 milyon; Hui (Zhejiang / Anhui) 3 milyon; ve Ping (Guangxi) 2 milyon. Örneğin, İngiltere'deki birçok Çin restoranı Kanton konuşmacıları tarafından yönetilmektedir.

Kendi argo terimleri ve telaffuzları ile çeşitli bölgesel lehçeler de vardır. Özellikle kırsal alanlarda yerel lehçeyi anlamak çok zor olabilir. Sichuan, güçlü bölgesel aksanı olan bir eyalettir; burada Hunan gibi bir kelime Fulan olarak telaffuz edilir.

Ayrıca, Çin'de kullanılan tek dilin 'Çince' olmadığı vurgulanmalıdır; Arapça, Rusça ve Tibetçe, azınlık halklarının konuştuğu dillerden tamamen ayrı ana dillerdir. Dört ana azınlık dili grubu vardır: Altayca (Moğollar, Uygur ve Kazakça); Tibet-Birmanya (Tibet, Yi, Hani, Tujia); Thai (Zhuang, Dai, Dong) ve Yao / Miao. Şehirlerde İngiliz dili, genç nesil tarafından daha iyi bir işe girmek için hevesle öğreniliyor. Bu nedenle, İngilizce bilen turistler genellikle kırsal alanlarda durum böyle olmasa da, şehirlerde yardımcı olacak İngilizce bilen bir kişi bulabilirler.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder