23 Mayıs 2020 Cumartesi

Mandarin lehçesi



Mandarin lehçesi

Çin'de kullanılan resmi lehçe Pekin bölgesinde konuşulan lehçedir. Buna Pekin lehçesi denir; Mandarin ( guān huà) veya Putonghua (普通话 evrensel ortak konuşma). Lehçe, 600 yıl önce Yuan hanedanında hükümet ve yönetim dili olarak kuruldu. Standart Mandarin'de bile bir dizi güçlü bölgesel lehçe vardır. Bu nedenle, farklı illerden Çinliler için, her ikisi de mandarin dili konuşanların birbirlerini anlamada zorluk çekmesi nadir değildir. Örneğin Deng Xiaoping, Pekin'de anlaşılması zor olan güçlü bir Sichuan aksanına sahipti.

Mandarin Dili Tonları

Türkçe’de “ton” ses anlam nüanslarını iletmek için kullanılır, Çince'de anlam tamamen değişir. Yani Türkçe'de 'çok' için uzun sesli bir ses onu vurgulayabilir veya sonunda yükselen bir ton cümleyi soruya dönüştürebilir. 'On' sayısı için kullanılan “shi” yalnızca ton bakımından 'Kent'; 'var olmak'; 'aslan'; "Kullanım" gibi anlamlarda farklılık gösterir. Sadece dikkatli dinleme ve uzun pozlama, anadili Türkçe olan bir konuşmacıya tonların inceliklerini gerçek anlamda takdir edebilir. Farklı konuşulan diller farklı tonlara sahiptir, örneğin Kanton lehçesi dokuz farklı ton kullanır.


Pinyin tonları

Mandarin 'Pekin' lehçesi beş ton kullanır ve tonu belirtmek için ünlülerin üzerine bir işaret konulmalıdır. Ton işaretleri olmadan, sadece tonla ayırt edilen çok fazla Çince karakter olduğu için pinyini anlamak çok zordur. Bu işaretleri bir bilgisayara eklemek zor olduğundan, bu yüzden karakterler pinyin yerine mesajlarda ve web sitelerinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Pinyin, Çin'de karakterlerin altındaki resmi tabelada sıklıkla kullanıldı ve bu dili öğrenenler için paha biçilmezdi - ancak Çince’de arasında pinyin kullanımı azalıyor. "Pīnyīn" terimi, kelimenin tam anlamıyla "sesleri bir araya getirme" anlamına gelir. Karakterler genellikle birlikte kullanıldığında, ayrı ayrı tonlar değiştirilir, bu nedenle örneğin üçüncü bir tonu asla değiştirilmemiş bir üçüncü ton takip etmez.

1 İlk: (-) seviye yüksek ton shī aslan
2 Saniye: (/) yükselen ton shí ten
Üçüncüsü: (v) Düşüyor sonra yükselen ton shǐ geçmişi
4 Dördüncü: (\) keskin bir şekilde düşen ton shì ' yardımcı fiil'; ‘var’; ‘doğru’
Son olarak, tek başına gerçek bir vurgu olmaksızın beşinci, daha nadir bir nötr ton var.

Pinyinin Hikayesi

Mao Zedong, Çince yazılmış karakterlerin sadece 26 harften Batı "Latin" alfabesine kıyasla okuma ve yazma önünde bir engel olduğunu görebiliyordu. Bu en çok daktilo kullanımında belirgindi – her karakteri yazacak binlerce 'anahtar' mümkün değildi. Daha kolay anlaşılması için yüzyıllar boyunca Çince'yi fonetik bir biçimde yazmak için birkaç girişimde bulunulmuştur. Telgraf, son 19. yüzyılda Çin'e geldiğinde, 26 harf kolayca noktalara ve tirelara dönüştürülebilir, ancak on binlerce karaktere dönüştürülemedi. Yaklaşım, her karaktere bir sayı atamak ve daha sonra bu sayıyı "standart" Morse koduyla iletmekti. Alıcı numarayı arar ve karakter temsilini yazar.

Tarihsel olarak, Yale  dahil olmak üzere Latin alfabesi ile Çince ifade etmenin çeşitli yolları vardır; Wade-Giles ve modern Pinyin sistemi. İlk plan 17. yüzyılda Matteo Ricci tarafından tasarlandı. Daha sonra, Batılı misyonerler 19. yüzyılda Çin'e gittiğinde yerel lehçeye dayalı sistemler geliştirildi, ancak Hıristiyan misyonerleri ülkeden çıkarıldığında bunlar öldü. Yaygın olarak kullanılan bir sistem Dr. Robert Morrison'ın Nanjing etrafındaki telaffuzdan alınan şemasıydı. Çince sesler yerli ülkedeki en yakın eşdeğere eşlendiğinden, her ülkenin kendi sistemi tercih edildi. Fransızca konuşanlar ‘Ecole Francaise de Extreme-Orient’i (EFEO ), Almanlar Lessing sistemini kullandılar. 1926'da Gwoyeu Romatzyh olarak adlandırılan şeytani bir Çin sistemi asla geniş çapta benimsenmedi, Çinliler bile anlaşılmaz buldu, bu yaklaşımın birkaç kalıntısından biri Shaanxi'nin bir çift 'a' ile yazılmasıdır.

Çince ile ilgili sorun en çok daktilo ve baskı alanında belirgindi. Türkçe harfler bir klavyeye kolayca yerleştirilebilir, binlerce Çince karakterleri aynı şekilde işlemek pek pratik ve olası değildir. 
Yazılımların pinyin ve içeriklerine göre karakterlerin seçilmesini kolaylaştırmasıyla bilgisayarlarda bu dezavantaj ortadan kaldırıldı. Pinyinin diğer ana dezavantajı, Çince'nin karşılıklı olarak anlaşılmaz olan birçok lehçesi olmasıdır, pinyin sadece Çince konuşanların nispeten küçük bir kısmının telaffuzunu yansıtabilir. Yani pinyin sadece bir öğretim yardımı olarak kullanılır ve karakterler aşamalı olarak kaldıramaz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder